Eten en drinken
IJslanders eten veel voedsel dat uit hun eigen land komt, omdat het duur is om uit andere landen te halen. Ze hebben bijvoorbeeld schapen en paarden en ze vangen in de Atlantische Oceaan ook veel vissen en die eten ze ook op, zoals walvis. Van lamsvlees maken ze de lamshotdog.
Ze eten ook aardappels. Maar ze hebben niet veel fruit en groentes omdat de meeste stukken bodem van steen zijn. Van melk maken ze zure dikke melk, kaas en een soort van kwark.
Dat zijn allemaal dingen die wij ook wel eens eten, maar ze eten ook hele andere dingen. Sommige dingen vinden wij helemaal niet lekker, zoals gefermenteerde haai. Maar wij vinden een stukje papegaaiduiker of IJsland's brood ook best lekker.
Gefermenteerde haai: Hákarl
De IJslanders eten bijvoorbeeld ook gefermenteerde haai. De IJslanders vinden dat wel lekker, maar mensen uit andere landen niet zo. Het gaat om de Groenlandse haai. De haaien kunnen wel 300 jaar oud, 6 meter lang en duizend kilo zwaar worden. En ze leven diep op de bodem van de Oceaan. Vroeger werd er met stoere mannen op ze gejaagd. Nu worden die haaien als ze gewoon vis gaan vangen er per ongeluk bij gevangen. Als een Groenlandse haai gevangen wordt, is het vlees giftig door de stoffen die de haaien beschermen tegen de lage temperatuur van het zeewater. 400 jaar geleden is bedacht hoe mensen een haai dan toch kunnen gaan eten. Om het gif weg te halen wordt de haai een paar maanden onder stenen begraven. Dan kan hij rijpen en dan moet hij nog 6 maanden boven de grond drogen. Daarna kunnen mensen hem gewoon eten. Hij ruikt naar een rottend kadaver, kattenpis en ammoniak en hij smaakt naar hele erge stinkkaas. Heel vies dus! Als je het gaat eten wordt haai niet als een groot stuk vis opgediend, maar als een klein hapje bijvoorbeeld met een IJslands vlaggetje erin. Andere haaien kan je wel gewoon gelijk eten, maar die smaken ook niet echt lekker als je het niet gewend bent.
Papegaaiduiker
Ook eten IJslanders papegaaiduikers. Veel mensen vinden de papegaaiduiker wel lekker, maar het is toch ook wel zielig om zo ’n schattig beestje op te eten. De smaak is een combinatie van eend en lamsvlees. Niet alleen de beestjes worden gegeten, maar ook de eieren. Papegaaiduikers die op je bord terecht komen, zijn met de hand uit grote groepen papegaaiduikers gehaald. Bijvoorbeeld in de Vestmannaeyjarchipel. Daar hadden vroeger wel 8 miljoen papegaaiduikers hun nesten. Alleen komen er steeds minder.

Brood
De IJslanders eten niet alleen maar gewoon brood maar ook een soort donker brood en het lijkt op zoet roggebrood (traditioneel). Het word in een blik gebakken met behulp van de aarde. Het brood word begraven in de grond waar lava onder de oppervlakte stroomt. Zo wordt het brood gebakken. Het lijkt een beetje op Deens brood.
En een ander soort brood wordt gemaakt van roggemeel, bloem, water en zout. Het word op een houtvuur gebakken en daarom krijgt het een rooksmaakje.
Maak jouw eigen website met JouwWeb